ЗА РОДИТЕЛИТЕ

Скъпи родители,
благодарим ви за доверието и интереса към програмата "Забавно лято", която организираме с любов и вдъхновение за вашите деца вече 6 поредни години!

Както в почти всяко друго отношение, тази година е по-различна що се отнася и до нашите академии. Няма как да прекараме с децата обичайните седмици на забавление и игри в училищния двор, но се постарахме да запазим най-важното. А именно, провокацията към децата да поемат нещата в свои ръце, да бъдат самостоятелни и осъзнати, да превръщат живота си в приключение, а по пътя да учат, да се усъвършенстват и да допринасят за благоденствието на общността си. 

Тази година нашата специално подготвена авторска програма стига до вашите деца под формата на интерактивна книжка, наречена “Приключенски дневник Забавно лято 2020”. В този дневник нашите герои Кредо и Кая водят децата през серия от предизвикателства, учещи игри, забавни научни въпроси и творчески задачи. Дневникът е съставен така, че децата да могат да работят в него самостоятелно или в малки групи, с подкрепа от наш ментор или, при необходимост, от друг възрастен. Както обикновено, програмата е разделена на възрастови групи - 1-2 клас, 3-4 клас и 5-6 клас. Това постигнахме, като направихме една унифицирана история, чиито задачи и компоненти се различават за трите възрастови групи в зависимост от техните интереси и особености. 

През всички тези години основни помощници в работата ни с децата сте били именно вие, родителите. Тази година отново имаме нужда от вашата подкрепа. 

Ето как можете да ни помогнете:
  • Дайте възможност на детето да прекарва време с дневника си. Имайте предвид, че като “таен дневник” достъп до него може да ви бъде отказан. Уважете желанието на детето. Съдържанието на всяка от книжките можете да разгледате тук.
  • Подкрепяйте детето да попълва дневника си. Нямаме определено количество страници или материал, което детето трябва да покрие за дадено време. Нека то се движи в свое собствено темпо. Ние ще сме на негово разположение до 14.08.2020, но това не означава, че детето не може да продължи работата си по дневника и след това. 
  • По възможност, осигурете достъп на детето до интернет. Нашите ментори ще работят с децата онлайн в периода 3-14 август 2020 по време на предварително организирани общи срещи. Участието не е задължително, но ще даде на детето яснота какво се прави с книжката и усещането, че е част от нещо голямо и значимо. 
  • Бъдете подготвени да чуете странни въпроси. “Защо се е появила математиката?”, “Имат ли лисиците пръстови отпечатъци?” и “Кой наоколо има грамофон?” са част от провокиращите ни задачи за децата. 
  • Детето ви може да стане леко потайно. Ако се крие в свое скривалище, ако заговорничи със своите приятели, ако ви прави странни изненади, не се притеснявайте! Детето ви следва написаното в дневника и прекарва време с емоциите си, осъществява идеи в полза на общността и се грижи за най-близките си. 
  • Детето ви може би ще ви задава много въпроси, свързани с населеното място, с общността, с проблемите и евентуалните решения на вашето населено място. Отговаряйте му, давайте му идеи, помагайте му да намери начин да изпълни идеите си. Неговата геройска мисия е да направи хората около себе си по-щастливи, а мястото, където живее - по-радостно. 
  • Забавлявайте се заедно с детето си! Времената, в които живеем са исторически и световно значими, но децата ни ще ги запомнят като времето, в което “прекарвахме повече време с близките си и всичко беше странно, но приятно.”